Circulariteit vanuit het 10R- model
Aannemersbedrijf Damsteegt adviseert, produceert en innoveert voor nu, maar ook voor de toekomst. Dat vinden we belangrijk en doen we al jaren. We wachten de definitiediscussie van de woorden ‘circulair’ en ‘circulariteit’ niet af. De definitie zal zich in de loop van de tijd verder vormen en intussen gaan wij vol enthousiasme aan de slag met datgene wat binnen ons vermogen ligt.

Dit doen we vanuit het uitgangspunt dat ‘wanneer je de bouwketen (zo) circulair (mogelijk) wilt maken, je deze dient te verbinden.’
Van toeleverancier en opdrachtgever tot eind- en her- gebruiker. Op deze manier geven we materiaal waarde en behouden we kwaliteit.
En dat is ook nodig: we hebben tenslotte maar één aarde met haar capaciteiten en grenzen.
De honger naar grondstoffen neemt in de bouwwereld toe, terwijl de hoeveelheid afneemt. Dit vraagt om een circulaire aanpak.
Wij begrijpen dit en handelen daar ook naar. 

10R- model

Aan de hand van het 10R-model van het Utrecht Sustainability Institute duiden we hoe we circulariteit hebben geïmplementeerd in onze bedrijfsvoering en wat dit concreet inhoud.


10R- model

 

5. Refurbish
Wanneer een constructie of civiel kunstwerk niet meer aan de verwachtingen voldoet bieden wij de mogelijkheid deze te revitaliseren.

4. Remanufacture
Bestaande en hergebruikte grondstoffen dienen bij ons als basis voor een nieuwe constructie.

3. Re-purpose
Voldoet de functionaliteit van een constructie niet meer, dan transformeren we deze naar nieuwe producten die we gebruiken voor een nieuw doel.

2. Recycle
Vrijkomend afval verwerken we tot grondstof en gebruiken deze grondstof in ons productieproces.

1. Recover
Energieterugwinning uit materialen.

 

10. Refuse
Wij denken in een vroeg stadium mee met gebiedsontwikkelaars om zo de optimale oplossing, in samenhang met andere circulaire maatregelen, voor een bepaald gebied te vinden.

9. Reduce
Doordat we slim ontwerpen vanuit productiekennis kunnen we zuinig omgaan met grondstoffen, de meest efficiënte productiemethode hanteren en borgen we daarmee een minimale afvalstroom.

8. Rethink
Door onze integrale aanpak ontwerpen wij, samen met onze productie-en uitvoeringsafdelingen, levensduurbestendige en modulaire kunstwerken.

7. Re-use
De afgelopen jaren hebben we al diverse bruggen en brugcomponenten volledig hergebruikt op nieuwe locaties en bruggen samengesteld uit bestaande materialen.

6. Repair
Reiniging en preventief onderhoud zijn een enorm belangrijke factor als het gaat om het verlengen van de gebruiks- en levensduur.

 


Wat betekent dit?

De circulaire gedachte vindt u terug in alle disciplines binnen onze organisatie. We adviseren u graag over de mogelijkheden van hergebruik binnen een bepaald project of gebied. Of maken een praktisch toepasbaar circulair ontwerp met minimaal grondstof-en energieverbruik. Maar we kunnen ook door duurzame maatregelen de levensduur van bestaande objecten verlengen. De afgelopen jaren hebben we ook diverse projecten gerealiseerd waarbij we bestaande objecten verwijderen en op onze werkplaats daar weer een nieuw kunstwerk van maken. Dit doen we voor alle materialen die we toepassen: hout, staal, beton en composiet. Over deze materialen en het bijbehorende proces vertellen we u binnenkort graag meer in diverse blogartikelen.

Lees via de onderstaande button bijvoorbeeld alvast hoe we houten meerpalen een tweede leven geven.

Hergebruik van vrijkomend hout

Kennissessie circulariteit.

Wij komen graag in contact met opdrachtgevers, advies-en ingenieursbureau's om te brainstormen over circulaire projecten en praktische oplossingen. Samen komen we verder. Heeft u interesse om deel te nemen? Neem dan contact op via onderstaande button.

Kennissessie circulariteit  0183 201052

Circulaire brug Damsteegt
We maken graag kennis

Doorpraten over duurzaamheid?

Heeft u een vraagstuk rondom circulariteit of duurzaamheid? Door onze kennis en kunde kunnen wij u al bij de startfase van een proces adviseren en begeleiden. U kunt uw gegevens en vraag vermelden in onderstaand formulier of ons telefonisch bereiken op 0183 359 027

Wilt u weten wat we met uw gegevens uit dit formulier doen? Lees dan onze privacyverklaring.

Contactgegevens

Aannemersbedrijf Damsteegt B.V.
Duurzaamheidsring 320
4231 EX Meerkerk

Email:
info@damsteegtwaterwerken.nl

0183 359 027